(Gambar) Dakwa Ada ‘Lubang M!steri’ Di Badan Pesawat, Pakar Kaitkan Nah@s Pesawat Ukraine Dengan TRAGEDl MH17

15 kanak-kanak termasuk seorang b@yi terk0rban dalam trag3di nah@s udara di Iran yang membun0h warga Iran (82), Kanada (63), Ukraine (11), Sweden (10), Afghanistan (4), Jerman (3) dan British (3).

Pesawat PS752 dilap0rkan terhemp4s hanya beberapa minit selepas meningg@lkan Lapangan Terbang Antarabangsa Imam Kh0meini, Tehran, Iran pada awal pagi semalam.

Trag3di yang berIaku ketika kris!s keteg@ngan antara Iran dan Amerika Syarikat (AS) itu menimb0lkan pelbagai spekul@si yang mendkwa ia mungkin menjadi m4ngsa k0nflik berkenaan.

Timbulkan pelbagai spekuIasi

Beberapa jam sebelum nah@s berIaku, angkatan Pengawal Rev0lusi Iran (IRGC) dilap0rkan melancarkan ser@ngan udara ke atas pangkalan AS di Iraq.

Serangan ini merupakan tindakbalas atas pembun0han komander IRGC, Qassem Soleimani pada Jumaat lalu oleh D0nald Trump.

Pihak berkuasa Iran mendkwa enjin pesawat terb@kar dan hilang kawalan, namun dkwaan itu menimb0lkan syaak was4ngka terutamanya apabila Iran men0lak untuk menyerahkan kotak hitam pesawat kepada pengeluar, Boeing dan AS.

Video menunjukkan pesawat tersebut terbakar sebelum terhempas serta gambar di l0kasi nah@s menunjukkan beberapa lubang m!steri pada badan pesawat.

Pesawat boeing itu berusia kurang empat tahun dan baru sahaja diper!ksa dua hari sebelumnya oleh kru terbaik kami, kata jurucakap syarikat penerbangan Ukraine.

Pengeluar enjin jet Perancis CFM berkata spekuIasi kegag@lan enjin adalah pramatang.

Sementara itu, kedutaan Ukraine di Iran pada awalnya mendkwa ia berpunca dari ser4ngan m!sil, namun menarik balik kenyataan mereka.

Trag3di seakan MH17

Pak@r penerbangan masih mencari penerangan untuk menjelaskan trag3di berkenaan, sebahagian mendkwa ia tidak ditemb@k manakala sebahagian lagi menga!tkan kebarangkalian punca nah@s itu dengan tragedi MH17.

Operational Safety Section (OPS), kumpulan yang meneliti ris!ko penerbangan berkata, trag3di itu mungkin diseb@bkan temb4kan.

“Kami akan mengesy0rkan andaian permulaan adalah bahawa ini merupakan peristiwa penemb@kan, serupa dengan MH17 – sehingga ada buukti jelas sebaliknya.”

Mereka menyertakan gambar tapak nah@s di mana terdapat beberapa lubang pada fuselage dan sayap pesawat.

Pakaar Penerbangan, Julian Bray melalui Sun Online berkata,

“MaIapetaka ini bukan jenis kemaI@ngan yang berpunca dari kegag@lan enjin. Tiada apa-apa yang boleh dilakukan sesiapa.”

“Ia sungguh luar biasa, anda akan jangkakan bangk@i pesawat, tapi semua yang kita dapat lihat di sini adalah serpihan.”

Walaubagaimanapun, dia menambah ia mungkin terlalu awal untuk merungkaikan secara pasti apakah punca sebenar nah@s itu.

Menurut data yang dijejak oleh FlightRadar24, pesawat itu mencecah altitud 7,925 kaki sebelum tiba-tiba hilang dari radar selepas tiga minit.

Menurut Daily Mail, pesawat milik syarikat penerbangan Ukraine itu dilap0rkan ditangguhkan penerbangan selama hampir satu jam sebelum berlepas dari lapangan terbang Iran.

“Ia salah satu pesawat terbaik dengan kru terbaik kami,” kata Presiden Syarikat Ukraine International Airlines (UIA), Yevgeniy Dykhne.

Berikutan trag3di semalam (8 Jan), penerbangan dari Iran ke Ukraine bertarikh 9 dan 10 Januari dibatalkan.

Paparan skrin FlightRadar24. (Kredit: FlightRadar24)

Pesawat dipercayai PS752 semalam dari paparan skrin radar. (Kredit: FlightRadar24)

Nah@s semalam merupakan kemal@ngan menyeb@bkan kem4tian pertama meIibatkan pesawat Kiev.

“Kami sedia memberi kerjasama,” kata wakil syarikat itu dalam satu kenyataan.

Hanya beberapa jam sebelum nah@s, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS menyekat semua penerbangan milik AS dari terbang di ruang udara Iran dan Iraq serta perairan Teluk Parsi diseb@bkan krisis Timur Tengah itu.

Sumber: Daily MailThe Sun,

Via siakapkeli

Facebook Comments

Be the first to comment on "(Gambar) Dakwa Ada ‘Lubang M!steri’ Di Badan Pesawat, Pakar Kaitkan Nah@s Pesawat Ukraine Dengan TRAGEDl MH17"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*