Korea Istihar Per4ng, Mood Kecm@san Anc4man C0VlD-19

Presiden K0rea Selatan, Moon Jae-in telah mengisytiharkan per4ng terhadap anc4man kor0nav!rus (C0VlD-19).
 
Beliau juga meletakkan semua ag3nsi kerajaan dalam mod kecem4san selama 24 jam susulan k3s jangk!tan yang semakin meningkat di negara itu.
 
Menurut Jae-in, pemerint4han akan menyunt!k lebih 30 trili0n W0n (RM106 bili0n) ke dalam ekon0mi untuk men@ngani wab4k itu.
 
“Seluruh negara telah memasuki zon per4ng terhadap peny4kit berj4ngkit. Semua ag3nsi kerajaan perlu beroper@si setiap masa,” katanya.

Setakat ini, jumlah jangk!tanC0VlD-19 di Korea Selatan adalah paling tinggi di luar China dengan 5,186 k3s yang disahkan dan 28 kem4tian.
 
Bagi membendung penyeb@ran wab4k, Korea Selatan turut melancarkan kemudahan kIinik pandu lalu untuk memer!ksa sama ada terdapat pemandu yang mengaIami dem@m atau kesukaran bernafas dari tingkap kenderaan mereka.
 
Sama seperti keadaan ketika ingin membeli makanan segera, pemandu perlu beratur di dalam kenderaan mereka dan menyerahkan sampeI cec@ir untuk pemer!ksaan lebih teliti dengan keseluruhan pr0sedur mengambil masa kurang 10 minit.

“Pada mulanya saya ke pus@t kesihatan komuniti dan terp4ksa menunggu lebih sejam. KIinik pandu lalu ini lebih mudah dan cepat,” kata seorang pemandu kepada penyiar tempatan YTN.
 
Dalam minggu ini, sejumlah besar kerajaan tempatan di Korea Selatan telah meIancarkan kemudahan ujian tepi jalan berikutan permintaan pemeriks@an yang semakin meningkat dan peningkatan waktu menunggu boleh menyeb@bkan ris!ko jangk!tan kor0nav1rus (C0VlD-19).
 
Kemudahan ujian sementara di bandar G0yang terletak kira-kira 16 kilometer dari ibu negara Se0ul dibuka minggu lalu di tempat letak kereta awam dan lebih 100 penduduk diper!ksasetiap hari.
 
Daripada 5,186 k3s yang dicatatkan di seluruh negara, hampir 90 peratus daripadanya dilap0rkan di bandar Daegu dan wilayah jiran Gye0ngsang Utara.
 
Sumber: Sinar Harian

Facebook Comments

Be the first to comment on "Korea Istihar Per4ng, Mood Kecm@san Anc4man C0VlD-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*