C0vld-19: Setelah Ramai Pes4kit Pvlih, Chlna Sumbang Peralatan Perubtan Kepada Malaysia

Setelah lebih 70,000 pes4kit C0vld-19 dilap0rkan pvlih di Chlna, negara itu kini mula menghulurkan bantuan kepada negara lain antaranya Malaysia.

Menerusi laman s0slal Facebook, Kedvtaan Chlna di Malaysia memuat naik lapan foto menunjukkan beberapa petugas sedang memasukkan k0tak-k0tak yang dipercayai mengandungi peralatan perub4tan ke dalam lori untuk diedarkan.

“Tindakan tanpa berlengh! Penghantaran kumpulan pertama peralatan perubatan dari China kini dalam perjalanan ke H0spital Sungai Buloh”, tulis pengendali akaun Facebook itu menerusi satu hantaran.

Malaysia antara negara terpilih dan dilap0rkan puluhan atau ratusan kotak per4latan perub4tan dihantar ke H0spital Sungai Buloh.

Proses memasukkan berkenaan dipercayai dilakukan di pekarangan Kedvtaan Chlna di Malaysia, di Kuala Lumpur.

Apa yang menarik perhatian adalah rent4ngan sepanduk di lori dengan ayat “Bukit Sama Didaki, Lrah Sama Dituruni”.

Turut tertulis di sepanduk adalah “Perangi C0VlD-19 dengan kerjasama dan perpaduan” dan kesemua ayat berkenaan ditulis dalam bahasa Melayu dan Mandarin.

Baru empat jam hantaran itu dimuat naik, ia mendapat hampir 7,000 perkongsian serta hampir 1,000 komen p0sitlf daripada wargamaya. 

Hari ini negara Chlna mengesahkan tiada lagi k3s jangkltan dom3stik C0VlD-19.

Menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan, sebanyak 70,420 daripada 80,928 individu yang p0sltif C0VlD-19 dilap0rkan pullh sepenuhnya.

Jumlah kemtlan terkini di Chlna adalah sebanyak 3,245.

Sumber: Astro Awani

 

Via gempak

Facebook Comments

Be the first to comment on "C0vld-19: Setelah Ramai Pes4kit Pvlih, Chlna Sumbang Peralatan Perubtan Kepada Malaysia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*