Agong dan Raja Permaisuri Selesai Kuar4ntin, Syukur Disahkan Bebas C0vld 19

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah selesai menjalani kuar4ntin diri selama 14 hari dan disahkan bebas C0vld-19.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, Seri Paduka berdua dan ahli keluarga berada dalam keadaan sihat walafiat dan menzahirkan penghargaan kepada rakyat atas doa dan keprih4tinan semua terhadap kesejahteraan dan kesihatan Seri Paduka sekeluarga.

Seri Paduka berdua dan keluarga menjalani kuar4ntin diri di Istana Negara seperti dinasihatkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) susulan pengesahan beberapa kakitangan Istana Negara p0sitif C0vld-19 oleh pihak KKM dua minggu lalu.

“Berikutan k3s positif tersebut, sejumlah 116 kakitangan Istana Negara turut diarahkan oleh KKM menjalani sarlngan dan kuar4ntin diri selama 14 hari yang juga berakhir pada hari ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Fadil berkata, Al-Sultan Abdullah yang amat prihatin terhadap perkembangan terkini wbak C0vld-19, mengulangi titah agar rakyat mematuhi semua nasihat dan perintah yang dikeluarkan KKM dan pihak berkuasa, khususnya perintah kuar4ntin diri dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Seri Paduka turut menzahirkan perasaan amat sedlh kerana masih ada rakyat Malaysia yang ingkar Perintah Kawalan Pergerakan atas kepentingan diri sendiri. Ini menyebabkan peningkatan k3s-k3s C0vld-19 positif dan pertambahan kawasan-kawasan zon merah.

“Marilah kita bersama memainkan peranan membantu meratakan lengkungan jangkltan C0vld-19 ini dengan terus berada di rumah. Jika perlu keluar untuk membeli barang keperluan, pakailah penutup hidung dan mulut serta amalkan jarakan sosi4l,” katanya.

Ahmad Fadil berkata, Seri Paduka menzahirkan penghargaan dan sanjungan tinggi kepada KKM, P0lis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia, khususnya wira dan wirawati di barisan hadapan, atas ketabahan dan peng0rbanan menjalankan tanggungjawab tanpa mengira penat l3lah.

Peratusan tinggi pes4kit C0vld-19 yang pulih dan peratusan kematlan di Malaysia yang rendah membuktikan bahawa ker4jaan mempunyai tatacara pengendalian pandemik di antara yang terbaik di dunia.

Seri Paduka berdua turut menzahirkan ucapan takzlah kepada semua ahli keluarga mngsa C0vld-19 dan berharap mereka tabah menghadapi dugaan.

“Seri Paduka Baginda Berdua turut menzahirkan harapan agar rakyat terus bersama berdoa memohon ihsan Allah SWT semoga Malaysia sentiasa di dalam lindungan dan rahmat-Nya dan pandemik ini diakhiri dengan segera,” kata Ahmad Fadil.

Menerusi ruangan k0men , rata – rata rakyat bersyukur kerana agong dan raja permaisuri bebas daripada C0vld-19 dan mendoakan agar baginda diberikan kesihatan dan perlindungan daripada Allah SWT sentiasa.

Alhamdulilah, syukur ya Allah

Apa kata anda? Dah baca, sila share dan komen yang baik baik ya. Terima kasih

Sumber: HM

Via rimbabara

Facebook Comments

Be the first to comment on "Agong dan Raja Permaisuri Selesai Kuar4ntin, Syukur Disahkan Bebas C0vld 19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*