“Kena Kuat…Saya Akan Menjaga & Merawat Sehingga Akhir Hayatnya” – Chef Wan

Menerusi satu entri yang dimuat naik di laman Instagram, chef terkemuka negara iaitu Chef Wan telah menyampaikan sebuah khabar yang kurang baik mengenai ibunda tercinta yang dipanggil Che Ani.

Dalam status tersebut, Chef Wan menyatakan beliau membawa ibunya, Noraini Abdullah ke sebuah h0spital swasta untuk menjalani ujian memm0gram sebelum disahkan mengh!dap kan.ser payu dara.

“Saya ke H0spital Gleneagle semalam bawa emak untuk buat memm0gram (x-ray untuk bahagian dada) untuk kesan dan diagn0s kan.ser buah dada. Saya terkej0t bila doktor temui dua ketulan besar dan dah merebak ke bahagian kelenjar limfa (lymph nodes),” tulis Chef Wan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Menurut Chef Wan lagi, setiap kali dia memandikan dan menyabun badan ibunya, ibunya meminta supaya dia melakukannya secara perlahan-lahan kerana berasa sa.kit. 

“Setelah beberapa hari, saya nak ketahui sama ada kesa.kitan tersebut adalah ketulan. Jadi saya minta emak baring, saya guna tiga jari dan cuba rasa ketulan tersebut.

“Bila saya tekan jadi lebih dalam, saya dapat rasa satu ketulan bulat yang besar sama ada tisu yang mengeras atau mungkin isi badannya. Saya sangat terkej0t,” ceritanya.

Biarpun bukan seorang doktor, Chef Wan mengakui dia banyak membaca artikel tentang kan.ser payu dara dan ada ketikanya dia turut dijemput ke majlis-majlis kesedaran kan.ser seluruh negara untuk melakukan dem0 masakan.

“Hari berikutnya saya terus bawa emak jumpa doktor dan jantung saya gug0r mendengar berita yang selalu didengari daripada kawan-kawan, ibu mereka di dalam filem dan sekarang giliran emak pula.

“Doktor mahu saya bawa emak pada Isnin nanti untuk buat CT Scan bagi mendapat maklumat lebih tepat jika kan.ser tersebut mere.bak ke bahagian lain pada badannya,” kata Chef Wan.

Walau bagaimanapun, menurut Chef Wan, doktor memberitahu keadaan ibunya mungkin tidak baik memandangkan umurnya dan saiz tum0r yang besar tidak membolehkan ibunya untuk melakukan chem0theraphy atau pembe.dahan.

“Nak buat bi0psy pun macam tak ada point sebab tentunya menya.kitkan untuk emak kerana tum0r tersebut dan membesar. Apa yang boleh dibuat adalah memberikan ubat untuk cuba mengecilkan tum0r tersebut.

“Walaupun saya sangat sedih untuk emak dan keluarga, tetapi saya kena kuat untuk menerima cabaran ini dan menghadapi sehingga ke akhirnya.

“Paling penting saya akan menjaga dan mera.wat emak sebaik mungkin yang saya dapat lakukan, mencurahkan segala kasih sayang dan memberikan ketenangan kepadanya sehingga ke akhir hayatnya.

Chef Wan kemudian turut melahirkan rasa syukur kerana diberi kesempatan oleh Allah untuk menjaga ibunya yang tercinta.

“Dia pasti akan pergi juga. Dalam masa dua minggu, emak akan menyambut usianya yang ke 89 tahun,” tulis Chef Wan yang mengakui dia tidak dapat tidur sepanjang malam. – Sumber & foto dipetik dari Myartis, Astr0 Gempak & Instagram Chef Wan

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! The Media

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @TheMedia

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Kena Kuat…Saya Akan Menjaga & Merawat Sehingga Akhir Hayatnya” – Chef Wan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*