[VIDEO] Pelajar Jurusan Dakwah Terkej0t Video TikT0k Isu L.G.B.T Boleh H!T

Mungkin ramai yang mempunyai tanggapan skeptikal dengan kandungan video dalam aplikasi TikT0k.

Namun sebenarnya aplikasi yang kian popular itu kini bukan hanya mengandungi video santai atau tarian semata-mata, malah ia banyak digunakan sebagai medium untuk berk0ngsi perkara bermanfaat.

Terbaharu, video yang dimuat naik oleh seorang wanita mengun.dang perhatian ramai lantaran pendekatan dakwahnya terhadap gol0ngan (L.G.B.T).

Apa yang mengej0tkan, video tersebut mencatatkan sehingga 400,000 jumlah tont0nan dalam masa dua hari ia dimuat naik di TikT0k.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Izzati Elya berkata, penghasilan video tersebut adalah hasil cet0san ilham team dakwahnya selepas trending dengan hashtag #tetapbangga di Twitter baru-baru ini.

“Saya merupakan pelajar jurusan dakwah di sebuah Institusi Pengajian Tingi (IPTA), dan kami ada team dakwah. Kemudian ada yang tanya, tak nak buat apa-apa ke dengan #tetapbangga ni?

“Ada segelintir gol0ngan cuba mahu n0rmalisasikan budaya L.G.B.T di negara kita. Jadi saya pun sukarela untuk buat video pendek memandangkan pendekatan video lebih mudah untuk orang tont0n.

“Walaupun nampak saya saja di depan, sebenarnya ada lima lagi orang di sebalik video ini. Ada yang jaga k0nten skrip, rakam, pr0ps, penyuntingan dan sebagainya,” katanya yang senang disapa sebagai Izzati.

Dek kerana video tersebut, saya menerima banyak mesej menerusi Direct Message (DM) di Instagram daripada gol0ngan ini yang mengucapkan terima kasih kerana mesej daripada video itu.

IZZATI ELYA

PELAJAR

Menurut Izzati yang juga penuntut jurusan Dakwah dan Pengurusan Islam, dia memuat naik video tersebut di kesemua platf0rm media sosial, namun penerimaan luar jangka diterima di aplikasi TikT0k.

“Saya sendiri pun tak jangka video TikT0k ni hit bukan saja di sini tetapi hingga ke Turki, Indonesia dan juga Eropah. Penerimaan di TikT0k sangat positif.

“Bahkan ada sebahagian pengguna TikT0k yang buat reaction/duet pada video tu dan menitiskan air mata.

“Dek kerana video tersebut, saya menerima banyak mesej menerusi Direct Message (DM) di Instagram daripada gol0ngan ini yang mengucapkan terima kasih kerana mesej daripada video itu.

“Mereka juga meluahkan situasi yang dihadapi dan menyatakan hasrat ingin berubah. Saya cuba bantu dengan menyediakan nombor atau pihak yang boleh bantu mereka,” kata gadis berusia 22 tahun ini yang juga seorang penulis buku.

Izzati yang aktif sebagai pendakwah bebas di sekolah dan institusi pengajian tinggi berkata, tiada apa yang diharapkan melainkan video tersebut menyebarkan kesedaran bukan saja kepada gol0ngan L.G.B.T tetapi kepada masyarakat secara amnya.

“Cuba pandang mereka dengan pandangan kasih sayang. Syurga neraka itu hanya Allah saja yang berhak ke atas kita.

“Kita perlu open hand, selami jiwa agar dapat membantu mereka. Cara menghen.tam, mengkr!tik, mengh!na itu hakikatnya hanya menjauhkan mereka dengan agama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial) on

“Pendek kata, gunakan cara penuh berhikmah untuk berdakwah dan menyantuni gol0ngan ini,” ujarnya. – Sumber dipetik dari mStar

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! The Media

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @TheMedia

 

Facebook Comments

Be the first to comment on "[VIDEO] Pelajar Jurusan Dakwah Terkej0t Video TikT0k Isu L.G.B.T Boleh H!T"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*