Kucing m4ti, kemudian bapa masuk ICU… gadis ini tetap positif telefon pula tiba-tiba pec4h tak sampai 5 minit buat live di TikTok

IBARAT sudah j4tuh ditimpa tangga.

Begitulah nasib seorang wanita apabila skrin telefon bimbitnya pec4h akib4t terj4tuh semasa mengadakan sesi live di TikTok.

Rakaman video yang dimuat naik itu meraih hampir 200,000 tontonan di aplikasi tersebut.

‘Tr4gedi’ itu berlaku ketika Siti Nur Fatnun Mohd Azizi, 22, bersiaran secara langsung di TikTok untuk menjual telekung sehingga akhirnya terpksa menghentikan sesi tersebut.

Telefon bimbit wanita ini pec4h di bahagian kamera ketika dia bersama kakaknya Asmat Sal Sabila, 30, sedang membuat jualan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Waktu itu ada dalam tiga hingga ke empat orang je yang tengok sebab baru mula. Tak sampai lima minit dah ada orang komen tanya telekung tapi dah tak sempat nak buat apa-apa sebab telefon bimbit tiba-tiba j4tuh dari stand.

“Mula-mula kami geIak ingat tak ada apa-apa, tapi rupa-rupanya skrin telefon bimbit tu dah kelabu sebab pec4h betul-betul dekat kamera. Jadi kami pun terus tamatkan sesi live tersebut.

“Disebabkan kejadian itu, kakak-kakak saya berpakat untuk berk0ngsi wang bagi menukar skrin telefon yang bernilai hampir RM1,000.

Ini merupakan kali pertama Siti menjual telekung ketika sesi live di TikTok.

“Selepas sesi live itu memang tiada seorang pun pelanggan yang contact untuk membeli telekung. Tetapi sejak video ini keluar di FYP (For You Page) TikTok, adalah tiga orang yang berminat nak order,” ujarnya yang sudah menc3buri bidang bisnes secara online sejak sekolah menengah lagi.

Sebelum skrin telefonnya pec4h, Siti Nur Fatnun atau lebih mesra disapa Siti diduga dengan kehilangan kucing kesayangannya dan bapanya Mohd Azizi Ashary, 53, pula terpksa dimasukkan ke w4d ak1bat j4ngkitan p4ru-p4ru.

Memandangkan kejadian ini berlaku sewaktu Siti jauh daripada keluarganya yang menetap di Desa Rebana, Machang di Kelantan, ibunya, Noriza Abdul Rahman yang menjaga bapanya bersama dengan adik beradik lain.

“Memang bertimpa-timpa dvgaan yang saya terima sebelum skrin telefon ni pec4h. Sebelum ini, saya kem4tian kucing kesayangan yang dibeIa sejak kecil kerana menghid4p peny4kit batu karang.

“Rasa sediih sangat sebab kucing tu rapat dengan saya. Tiga hari kemudian, abah pula dikejarkan ke h0spital disebabkan ses4k naf4s dan terpksa dimasukkan ke ICU kerana j4ngkitan kum4n dalam p4ru-p4ru yang menyebabkan kekurangan 0ksigen.

“Pada ketika itu abah ditidurkan untuk beberapa kali dan duduk di wad selama dua minggu sebelum diberi kebenaran pulang ke rumah semula. Doktor beritahu abah perlu berehat di rumah dan elakkan daripada melakukan kerja berat.

Saya ada jugalah berniat nak sambung belajar, tapi keadaan sekarang ni tidak mengizinkan.

SITI NUR FATNUN MOHD AZIZI

Memang kami sediih sebab abah s4kit waktu saya dan kakak berjauhan, nasib baik ada abang dan adik beradik yang lain untuk tolong jaga. Mak pun bekerja dari rumah, jadi dia menumpukan sepenuh perhatiannya kepada abah,” ujarnya yang menetap bersama kakaknya sekeluarga di Taman Mount Austin di Johor Bahru, Johor sejak Mac lalu.

Anak kelima daripada lapan beradik ini berkata dia pernah melanjutkan pelajaran di kolej dalam bidang pastri sebelum bekerja di beberapa syarikat.

Bagaimanapun dia terpksa meng0rbankan cita-citanya untuk meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi kerana keadaan sekarang yang tidak mengizinkan.

“Saya sempat melanjutkan pelajaran di Kolej Komuniti Tanah Merah selama dua tahun dah menjalani latihan praktikal di Grand River View Kota Bharu.

“Kemudian saya bekerja sebagai admin di sebuah syarikat di Machang dan bertukar kerjaya sebagai beautician di spa selama tiga bulan.

Bapa Siti (kiri) dimasukkan ke H0spital Besar Machang beberapa hari selepas kehilangan kucing kesayangannya.

“Disebabkan PKP, mereka terpksa mengurangkan pekerja di spa tersebut. Sekarang saya tolong kakak jaga anaknya sambil mengendalikan bisnes secara online.

“Saya ada juga nak sambung belajar, tapi keadaan sekarang ni tidak mengizinkan. Jadi saya dan adik beradik yang lain semua sama-sama membantu untuk menyara keluarga kami,” katanya.

Siti yakin setiap orang sudah ditentukan rezeki masing-masing dan kita hanya perlu berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan walaupun pelbagai dug4an datang men1mpa.

Selain itu, dia juga mengingatkan supaya jangan ked3kut untuk bersedekah dan sentiasa hulurkan wang kepada ibu bapa di kampung.

Sumber : Mstar

Facebook Comments

Be the first to comment on "Kucing m4ti, kemudian bapa masuk ICU… gadis ini tetap positif telefon pula tiba-tiba pec4h tak sampai 5 minit buat live di TikTok"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*