Saran keluar rumah hirup oksigen ‘free’, wanita positif Covid-19 tervk dihent4m net1zen

Sudah beberapa minggu k3s positif harian C0vid-19 di Malaysia melebihi angka 20,000 k3s. Sudah tentu ramai yang khuat1r dan merasakan wab4k tersebut semakin menular di sekeliling kita.

Disebabkan k3s positif harian terIampau banyak, mereka yang disahkan telah dij4ngkiti wab4k tersebut namun tidak mengalami sebarang kompIikasi ser1us, dibenarkan melakukan kuar4ntin kendiri di rumah sahaja.

Keluar rumah jogging

Namun, penjagaan prosedur 0perasi standard (SOP) harus diperketat dan tidak dibenarkan keluar atau bergaul dengan orang yang negatif wab4k di kawasan awam.

Akan tetapi, menerusi perk0ngsian seorang pengguna Twitter dikenali sebagai @pvncessfatin, dia telah memuat naik kembali satu video yang diperoleh dari TikTok berkenaan seorang wanita positif C0vid-19 yang sewenangnya keluar berjoging di luar rumah.

Pad4m akaun  & video di TikTok

Menerusi video tersebut, pemilik akaun yang positif C0vid-19 itu membuat pesanan supaya pes4kit-pes4kit C0vid-19 janganlah asyik berkurvng sahaja kerana kita perlukan 0ksigen sihat.

Dia juga sempat menasihati jiran-jiran supaya tidak t4kut dengan pes4kit C0vid-19 selagi mereka tidak datang menghampiri.

Walau bagaimanapun, menurut @pvncessfatin, pengguna akaun TikTok itu sudah memad4m video tersebut termasuklah akaun Tiktoknya sekali selepas tind4kannya mendapat kec4man ramai pihak.

Orang sekeliling harap berhati-hati

Jadi, menerusi makluman daripada orang awam di media s0sial, pengguna Twitter itu telah dapat mengenalpasti lokasi tempat wanita tersebut berjoging dan meminta penduduk di kawasan tersebut lebih berhati-hati kerana bimb4ng berlaku j4ngkitan yang lebih meluas andai tidak disedari akan kehadiran mereka yang degil serta engggan mematuhi arahan yang ditetapkan.

Dekat rumah tak dapat 0ksigen free ke?

Sehubungan dengan perk0ngsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggaIkan komen dengan meluahkan rasa ger4m di Twitter @pvncessfatin.

Mereka juga berharap agar pihak berkvasa mengambil tind4kan terhdap wanita tersebut kerana boleh membah4yakan orang lain disebabkan per4ngai degiInya yang mementingkan diri sendiri.

Tolong sias4t wanita ni

Mungkin rumah dia tak ada pintu atau tingkap

Bagi dia memang tak ada masaIah, tapi masaIah dekat orang lain

Sebab orang macam nilah stigma terh4dap pes4kit C0vid makin t3ruk

Selfishnya manusia macam ni

Sumber: Twitter @pvncessfatin

 Via omm

Facebook Comments

Be the first to comment on "Saran keluar rumah hirup oksigen ‘free’, wanita positif Covid-19 tervk dihent4m net1zen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*