Shuib MuatNalk HantaranTerbaru SampaiBerlbu Orang K0men

KUALA LUMPUR: Tidak mudah buat pelawak popular, Shuib Sepahtu melupakan insan yang menghadirkan banyak kenangan dan menjadi teman suka d.uka selama 10 tahun.

Selepas kehilangan isteri tersayang, Allahyrham Siti Sarah Raissuddin yang menjadi k.orban C0VID 19 s.ukar buat Shuib memadamkan kenangan ketika bersama.

“Hari pertama saya menjalani kehidupan tanpa a.rwah. Walaupun saya bersendirian di rumah sebelum ini, tetapi saya tahu a.rwah berada di h.ospital.

“Namun, kini, a.rwah sudah tiada. Saya harap Allah dapat bimbing hati saya perlahan-lahan terima ketentuan ini.

“Jujurnya, rindu amat berat terhadap pasangan pergi buat selama-lamanya,” luahnya pada majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual.

Meskipun zahir nampak tenang dan reda, Shuib berkata, ada kalanya t.ewas dengan em0si.

“Saya hampir menjadi orang tidak reda. Saya memang tidak boleh terima hakikat dan cuba menyedapkan hati dengan mengatakan a.rwah akan sembuh, sedangkan dia mend.erita.

“Namun, apabila saya mula reda dan ampun segala kes.alahannya, perjalanan terakhir a.rwah menjadi mudah.

“Saya bersyukur dapat solat j.enazah, iringi perjalanan akhir ke kubvr, masukkan j.enazah ke liang lahad dan tanam bunga di pusaranya. Selepas tujuh langkah meninggalkan p.usara, saya menoleh semula. Waktu itu, timbul perasaan puas hati melepaskan a.rwah pergi dengan baik,” ungkap bekas penyampai radio Hot FM itu.

Walaupun terpisah di dunia, namun Shuib percaya, dia pasti akan bertemu bidadarinya di alam syurga.

“Kami tidak pernah berjauhan seperti ini, tak termimpi langsung. Tetapi, saya sudah berjanji untuk menjadikan a.rwah sebagai bidadari syurga, jadi saya perlu berk.orban.

“Hanya menunggu masa untuk kami kembali dipertemukan di syurga. Justeru, saya berharap Allah akan bimbing saya untuk menuju ke jalan diredai supaya dapat bertemu arw4h,” pintanya.

Pemergian a.rwah dengan meninggaIkan empat cahaya mata yang masih memerlukan kasih sayang ibu disifatkan Shuib sebagai c.abaran besar buatnya.

Namun, demi janji yang dilafazkan, pelawak berusia 37 tahun itu perlu kuatkan semangat menempuh ujian mendatang.

“Menerusi perbualan terakhir bersama a.rwah, saya beritahu jangan risau. Saya akan pastikan z.uriat kami menjadi anak yang taat pada perintah agama.

“A.rwah sudah melakukan yang terbaik sejak bergelar ibu. Malah, a.rwah sanggup korbankan diri demi melahirkan anak keempat. Sebagai ketua keluarga, saya kena beri contoh baik pada anak-anak. Saya kena tunjuk hebat kerana mereka mempunyai ibu yang kuat dan hebat. Sebelum ini, saya seorang yang j.ahil dan banyak melakukan d.osa.

“Jadi, inilah titik tolak saya berubah ke arah lebih baik untuk membimbing anak-anak,” kata Shuib. Shuib turut mengimbau momen manis berkasih sayang bersama a.rwah sepanjang tempoh Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Akuinya, paling meninggaIkan kesan sikap manja a.rwah yang semakin menjadi-jadi ketika h.amil dan bagaimana menguruskannya, ia sekali gus menjadi memori indah disimpan di kotak ingatan.

“Banyak perkara dilakukan bersama sepanjang tiga bulan ini. Memandangkan hamiI, a.rwah suka bermanja. A.rwah minta saya urut t.ubuhnya. Urut pula hingga dua jam. Kadang kala, saya rasa macam amah apabila kena p4ksa.

“Beliau sering mengingatkan saya bahawa dirinya meng4ndungkan zuri4t kami. Namun, lama-kelamaan saya jadi gian, maklum tiga bulan tidak berbuat apa-apa. Walaupun tak suruh, saya sendiri menawarkan diri. Saya tak sangka Allah berikan nikmat kasih sayang antara suami isteri sebagai momen terakhir untuk dikenang.

“Hinggalah segala kebahagiaan direntap dengan berita kami sekeluarga disahkan positif C0VID-19,” luah Shuib.

Namun, cerita lelaki ini, a.rwah isterinya itu pandai memujuk hatinya dengan memasak hidangan lazat sebagai ganjaran. “Walaupun suruh saya buat macam-macam, tetapi arw4h baIas balik dengan menyediakan hidangan yang sedap. Siap tanya saya nak makan apa.

“Pemergiannya mengajar saya setiap pasangan perlu ada momen manis untuk dikenang. Tidak sangka, hanya tiga bulan ini Allah bagi kami menghabiskan masa sepuas-puasnya sebelum mengambilnya,” katanya.

Allahyrham Siti Sarah mengh3mbuskan naf4s terakhir di Unit Raw4tan Rapi (ICU), H.ospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

J.enazah penyanyi lagu Kesetiaan dan Semakin itu selamat dikebvmikan di Tanah Perk.uburan IsIam Kampung Sungai Pusu, Gombak, jam 1.20 tengah hari.

Beliau meninggaIkan suami dan empat cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang dilahirkan pada Jumaat lalu.

Permintaan Dari Shuib Sampai Beribu Komen

Kredit : BH/FB via R8

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Facebook Comments

Be the first to comment on "Shuib MuatNalk HantaranTerbaru SampaiBerlbu Orang K0men"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*