Pasangan suami isteri dit4han bahana guna duit ‘percuma’ settlekan hutang rumah.

Tindakan sepasang suami isteri mem­belanjakan hampir kesemua duit RM208,329 yang dimasukkan secara tidak sengaja ke dalam akaun mereka memakan diri apabila didkwa dengan 60 pertud0han salah guna wang semalam.

Pemandu lori, Nor Hasni Edirin Hasan, 41, mengaku bersalah, manakala isterinya, Siti Hajar Hasan Basri, 36, membuat pngakuan sebaliknya di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Majistret Butterworth di sini, Foon Char Peng.

Mereka didakwa secara bersama melakukan salah guna wang berjumlah lebih RM191,312.70 milik Mandy Corporation Sdn. Bhd. pada Julai dan Ogos tahun lalu.

Pasangan yang mempunyai seorang cahaya mata itu didkwa melakukan kesaIahan tersebut mengikut Sesyen 403 Kanun Kes3kksaan iaitu menyalahgunakan harta secara cur4ng yang memperuntukkan huk0man penj4ra enam bulan hingga lima tahu, sebatan dan denda.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Norliza Ab. Aziz dan Asma’ ‘Amira Shahidan, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mhkamah membenarkan tertud0h masing-masing diikat jamin sebanyak RM3,000 bagi setiap pertuduhan yang keseluruhannya berjumlah RM360,000 bagi kedua-duanya.

Pasangan itu dihantar ke Penj4ra Reman Pulau Pinang di George Town selepas gagal membayar jaminan.

K3s disebut semula pada 2 Februari depan.

Mengikut fakta kes, wang tersebut telah didepositkan pada 2 Julai 2020 oleh satu cawangan bank tempatan melalui cek kepada akaun Siti Hajar kerana kesilapan pada salah satu digit nombor akaun.

Wang itu sepatutnya didepositkan ke dalam satu akaun sebuah syarikat.

Difahamkan, wang itu digunakan untuk menyelesaikan hutang rumah teres setingkat milik mereka di Port Dickson, Negeri Sembilan, manakala bakinya dbelanjakan bagi perkara lain.

Pihak bank hanya mengetahui wang itu tersalah masuk ke dalam akaun tertuduh pada 11 Ogos 2020 lalu menghubungi mereka, namun tidak mendapat kerjasama sebelum membuat lap0ran p0lis.

Rumah berkenaan kini disita mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram.

Sumber : Kosmo! Online via ihangat

Facebook Comments

Be the first to comment on "Pasangan suami isteri dit4han bahana guna duit ‘percuma’ settlekan hutang rumah."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*