‘GataI tangan’ ubah suai Nissan Skyline R32 jadi kereta p0lis, peniaga dit4han p0lis

Kreativiti seorang peniaga yang menyertai pameran kereta di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (Maeps), Serdang mengund4ng pad4h apabila ditah4n pihak p0lis, semalam.

Menurut lap0ran Sinar Harian, Ketua P0lis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof mengatakan peniaga berusia 45 tahun yang berniaga aksesori kenderaan dit4han pada jam 10.30 minit malam.

“Sias4tan yang dijalankan berdasarkan penularan video di media sos!al itu kemudian membawa kepada pen4ngkapan susp3k yang merupakan pemilik sebuah kedai aksesori kereta berumur 45 tahun dan merupakan pemilik Nissan Skyline R32 terbabit.

Penahan itu dilakukan selepas pasukan Bahagian Sias4tan Jen4yah Ibu Pejabat P0lis (IPD) Sepang melakukan pemerhatian di pusat pameran dan mer4mpas kereta tersebut yang dikatakan mempunyai lambang serta corak yang menyerupai kenderaan p0lis.

Tambah  Wan Kamarul, pemilik kenderaan terbabit mempunyai cukai jalan yang lengkap.

“Kenderaan terbabit mempunyai cukai jalan lengkap dan digunakan oleh pemiliknya.”ujarnya.

Pun begitu, pemilik kenderaan itu telah dibebaskan pada 12 tengah malam dengan jaminan pihak p0lis. Dan, k3s tersebut disi4sat mengikut Sksyen 89 Akta Polis 1967.

Ia kerana kenderaan itu memiliki barangan yang dibekalkan kepada pihak p0lis untuk melaksanakan tugas

Terdahulu, Unit Unit Perhubungan Awam Bukit Aman mengesan video tular yang memaparkan kenderaan tersebut di sebuah pameran di Maeps Serdang yang berlangsung semalam sehingga hari ini di TikT0k.

Sumber: Sinar Harian (Muhammad Aminnuraliff) via omm

Facebook Comments

Be the first to comment on "‘GataI tangan’ ubah suai Nissan Skyline R32 jadi kereta p0lis, peniaga dit4han p0lis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*