Angkara TerIampau Lama Bermain Gajet, Mata Kanak-Kanak Ini JuIing Dan Perlukan Pembed4han

Gara-gara terlalu lama menggunakan telefon bimbit, seorang kanak-kanak lelaki bernama Luth Harraz menerima kesan sampingan setelah matanya menjadi jul!ng dan terpksa mendapatkan pembed4han bagi membetulkan semula kedudukan bola matanya itu.

Menceritakan kembali kej4dian itu, Afeizah memaklumkan Luth telah terdedah dengan gajet seawal usinya dua tahun disebabkan oleh kesibukkan kerja dia terpksa membiarkan anak lelakinya itu bermain permainan di dalam telefon bimbit untuk memudahkan kerja.

Jelasnya, mata Luth adalah normal sejak dilahirkan dan tidak sedar bahawa beb0la mata anaknya itu mengalami perubahan sejak tahun lalu.

Keadaan Luth bertambah ter0k apabila anaknya perlu diberi gajet untuk menghadiri kelas pagi secara atas talian sepanjang tempoh PKP tahun lalu.

Menurut laporan mStar, pada mulanya wanita berusia 28 tahun itu menyangkakan anaknya itu sengaja menjulingkan matanya sehingga dia kerap diteg0r oleh keluarga terdekat.

Afeizah hanya mendapatkan raw4tan di h0spital pada awal Januari lalu setelah anak mata hitam anaknya yang hil4ng di sebalik pangkal hidung.

“Walaupun dimaklumkan bahawa ia tidak akan pulih 100 peratus seperti asal, namun saya bersyukur yang mata Luth masih boleh dirawat.

Tapi Luth perlu sentiasa memakai cermin mata untuk menonton televisyen mahupun belajar untuk tempoh tiga tahun,” jelasnya.

Kesal akan tindakannya, Afeizah berharap kejadian yang menimpa anaknya akan memberi pengajaran kepada semua ibu bapa di luar sana supaya tidak membenarkan anak-anak terlalu terdedah dengan penggunaan gajet bagi tempoh jangka masa yang terl4mpau lama.

Sumber:borakdaily

Facebook Comments

Be the first to comment on "Angkara TerIampau Lama Bermain Gajet, Mata Kanak-Kanak Ini JuIing Dan Perlukan Pembed4han"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*