Anak jemaah haji pujuk mngsa ‘sc4m’ buat lap0ran p0lis, mohon semua terima hakikat.

Sejak semalam, kisah sekumpulan jemaah haji yang terk4ndas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dipercayai menjadi mngsa t!pu satu sebuah agensi pelancongan benar-benar meraih simpati ramai.

Menerusi perkongsian di laman sosiaI, ada diantara mereka telah mengeluarkan duit dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semata-mata untuk menunaikan haji tahun ini namun impian tersebut ranap begitu sahaja.

Ada yang terk4ndas di KLIA sejak 28 Jun.

Perkongsian salah seorang m4ngsa pen!puan tersebut dikenali sebagai  ‘Rizal Ismara Ismail turut menunjukaan keadaan sed!h dan duka para jemaah kira-kira hampir 400 orang yang terkandas di KLIA.

Pujuk buat lap0ran p0lis

Dalam pada itu, tular di aplikasi TikT0k berkenaan video salah seorang anak kepada jemaah bakal  haji  tampil ‘memujuk’ semua mngsa untuk membuat lap0ran p0lis pada 5 Julai 2022 selepas berasa mereka telah ditipu oleh agensi.

Menurutnya, ketika dia melakukan lap0ran p0lis, hanya 4 jemaah sahaja yang berbuat perkara sama dan duit yang telah mereka keluarkan dikembalikan semula.

“Sekurang-kurangnya kita nak dapatkan refund dan pasport. Saya kira anggaran 360 jemaah didarab dengan RM60,000 bersamaan RM21 juta telah habis,” ujarnya.

Ada yang masih husnuzon lagi.

Namun, masih ramai jemaah yang bersangka baik dengan tetap menunggu sehingga 7 Julai dan baru mengedari bahawa mereka dit!pu selepas dimaklumkan tiada lagi penerbangan ke Jeddah selepas ini.

Harap segala urusan jemaah dapat diselesaikan.

 

Susulan daripada itu, ruangan k0men TikT0k milik salah seorang waris dari bakal jemaah haji tersebut telah dibanjiri dengan luahan rasa simpati terhadap apa yang berlaku oleh mereka.

Mana tidaknya, ada diantara mereka telah berada di KLIA sejak 28 Jun lalu dan difahamkan tarikh penerbangan yang diberikan oleh wakil agensi kerap berubah-ubah.

Semoga Allah angkat doa2 orang teraniaya.

Harap tidak berulang lagi sc4m macam ni.

Sumber: TikTok noorhanaatiqah2

Via omm

Facebook Comments

Be the first to comment on "Anak jemaah haji pujuk mngsa ‘sc4m’ buat lap0ran p0lis, mohon semua terima hakikat."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*