[VIDEO] Wanita & Teman lelaki tular h1na Isl4m didkwa pagi ini, Tak sangka ini huk0man yang mereka akan dikenakan…

Kuala Lumpur: Wanita yang tular di media sosial selepas dikatakan mengh!na Islam ketika membuat persembahan di sebuah kelab komedi tiba di K0mpleks Mhkamah Kuala Lumpur, pagi ini, untuk pertud0han mengikut Sksyen 298A Kanun Kes3ksaan kerana mengh!na Islam.

Susp3k berusia 28 tahun yang memakai baju kot berwarna hitam tiba pada 9 pagi dalam keadaan berg4ri dengan diiringi beberapa angg0ta p0lis dibawa masuk mhkamah.

Puluhan pengamal media daripada pelbagai agensi berkumpul di pekarangan mhkamah itu seawal jam 7.30 pagi tadi untuk merakam video serta gambar wanita terbabit.

Teman lelaki wanita berkenaan, 38, pula dipercayai akan didkwa di Mhkamah S3syen Petaling Jaya pagi ini, mengikut Sksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Terdahulu, media melaporkan, wanita itu ditahan di Jalan Gasing, Petaling Jaya, Sabtu lalu dan direman selama empat hari hingga hari ini, manakala teman lelakinya ditahan keesokannya serta direm4n selama tiga hari.

SUSPEK dibawa oleh pegawai PDRM untuk pertud0han k3s menghina agama Islam di Kompleks Mhkamah Kuala Lumpur. FOTO Eizairi Shamsudin
SUSP3K dibawa oleh pegawai PDRM untuk pertuduhan k3s mengh!na agama Islam di Kompleks Mhkamah Kuala Lumpur. FOTO Eizairi Shamsudin
Sebelum ini, tular satu video di media sosial memaparkan wanita itu yang mengaku berasal dari Kuala Kangsar, Perak, mengh!na Islam ketika membuat persembahan di sebuah kelab komedi di Taman Tun Dr Ismail (TTDI).

Dalam video berdurasi 54 saat itu, wanita terbabit mendkwa dirinya beragama Islam serta menghafal 15 juzuk al-Quran sebelum secara tiba-tiba menanggalkan baju kurung serta tudungnya hingga mendedahkan aurat.

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) juga memaklumkan pihaknya sedang meny!asat video itu, manakala Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menggantung sementara serta-merta lesen kelab komedi itu susulan tular video terbabit.

Terdahulu,
Kuala Lumpur: Tindakan tegas perlu diambil terhadap individu yang mengh!na kesucian agama Islam dan menyentuh sensiti.viti masyarakat di negara ini.

Ahli Parlimen Kuala Kangsar Datuk Mastura Mohd Yazid menggesa tindakan undang-undang diambil terhadap wanita yang did4kwa mengh!na Islam dalam video yang tular baru-baru ini.

“Saya mengut0k dan mengecam sekeras-kerasnya tindakan seumpama ini.

“Saya menyeru pihak berwajib supaya mengambil tindakan tegas menggunakan peruntukan undang-undang sedia ada supaya ia tidak terus menjadi amalan dan budaya di negara tercinta ini,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata demikian merujuk rakaman video seorang wanita tular mengaku sebagai Muslim berasal dari Kuala Kangsar dan mendakwa sudah menghafal 15 juzuk ayat suci al-Quran sebelum menanggalkan baju kurung dan tudungnya hingga mendedahkan auratnya.

Mengulas lanjut, katanya, perbuatan wanita itu mengh!na Islam dan mencabar sensiti.viti, keharmonian masyarakat berbilang amalan, agama dan kepercayaan negara ini.

“Kita harus menghantar mesej jelas, walaupun kita menjunjung hak dan kebebasan bersuara, kita tidak akan berkompromi dengan apa-apa jua bentuk perlakuan yang mengh!na kesucian Islam dan menyentuh sensiti.viti masyarakat seluruhnya,” katanya.

Terdahulu tular video berdurasi 54 saat yang menunjukkan seorang wanita tampil berpakaian sopan memperkenalkan dirinya sebagai Siti Amira Abdullah dalam satu acara di sebuah kelab di TTDI, di sini.

Dalam video berkenaan, wanita itu mendkwa dirinya Melayu dan Islam serta sudah menghafal 15 juzuk al-Quran sebelum secara tiba-tiba dia menanggalkan baju kurung serta tudungnya hingga mendedahkan auratnya.

Sumber HM

Facebook Comments

Be the first to comment on "[VIDEO] Wanita & Teman lelaki tular h1na Isl4m didkwa pagi ini, Tak sangka ini huk0man yang mereka akan dikenakan…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*